UPPROP! Stöd barnens väg!

Hjälp oss att finansiera en trafiksäker gångväg mellan bygdegården och Björkängen. Skänk ett bidrag!

Det här uppropet riktar sig till dig som Bergbo samt föreningar och företag i bygden. 

En trafiksäker förbindelse mellan Bergs bygdegård och kyrkbyn är hett efterlängtad. Allt såg ljust ut, tills dess att Leader Linné överraskande avslog sockenrådets ansökan om bidrag. Vi har kämpat på! Sockenrådet söker finansiering på alla håll och nya kontakter med kommunen har tagits.

Men även du kan bidra!  Ge en gåva för att få en framkomlig stig eller en gång- och cykelväg, standarden avgörs av hur mycket pengar vi lyckas få ihop. Sockenrådet och föräldrakooperativet har lagt en grundplåt. Med högre insats lokalt kan vi lättare hitta finansiärer.

Skänk valfri summa till barnens väg: Swish 123 641 7737 eller bg 5435-5474. Märk ditt bidrag med "stigen".

UPPDATERING! Kommunen stöttar oss! Sockenrådet har nu fått beskedet att Växjö kommun kommer att stötta projektet. Det innebär att gång- och cykelvägen kommer att bli verklighet.  Vi är dock fortsatt tacksamma för alla ekonomiska bidrag då projektet kräver egen finansiering från bygden! Tillsammans ska vi fixa detta!

---

Bakgrund till projektet

Redan 2018 uppmärksammades oskyddade trafikanters situation I Berg under en Trafikdag, där sockenrådet bjudit in representanter från såväl Växjö kommun, Region Kronoberg och Trafikverket. Då lyftes problemen för barnen vid Bergslunds förskola. Hastighetsgränsen förbi bygdegården är 70 km/tim och med mycket tung trafik blir det alltför farligt för en förskolegrupp att ta sig till kyrkbyn.

Frågan blev åter aktuell sedan Bergslunds Goif återuppstått och förnyat idrottsplatsen Björkängen. Vid en workshop som sockenrådet ordnade hösten 2021 diskuterades frågan och man var ense om vikten av att kunna förbinda bygdegården med kyrkbyn. 

Sockenrådet har därefter arbetat vidare med frågan. Berörda markägare har ställt sig positiva till projektet – stort tack till dem! -  och under 2023 arbetade man intensivt för att försöka hitta en finansiering. Våren 2023 hade vi en finansieringsplan klar med Växjö kommun och Leader Linné. Kontinuerliga kontakter hölls med båda parter och allt såg ut att gå i lås, tills Leader Linné överraskande avslog vår ansökan. Beslutet innebar också att kommunens löfte drogs tillbaka, då de hade hade Leader Linnés medverkan som villkor.

Tillbaka på ruta 1.

Arbetsgruppen inom sockenrådet har arbetat vidare. Under hösten 2023  bad vi på nytt  ett antal företag om offert på arbetet. Ett möte med samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Växjö kommun är planerat på plats i Berg för att visa nuläget vad gäller vårt projekt.

Den tänkta vägsträckningen, parallellt med “stora vägen”, har under hösten röjts. Tanken är att stigen eller vägen ska gå utmed stora vägen fram till en skogsväg strax innan kyrkbyn. Därefter följer den skogsvägen en bit och till sist ska en ny väg mellan åkrarna ansluta sträckan till Björkängens idrottsplats. Därifrån har man goda möjligheter att nå Lilla Björka, hembygdsgården, kyrkan m m. Även scoutstugan kan lättare knytas samman med Björkägen och bygdegården.

Vägen kommer att vara viktig för många i Berg. "En hälsans stig" för förskolebarnen, för kyrkbyn, för Bergslunds GOIF och för Bergs scoutkår. Det här är en satsning som efterfrågats för att utveckla vår bygd. Låt oss göra det tillsammans!

                                                                                       Bergs sockenråd