Berg Socken
Startsida
Leva och bo
Turism
Sockenrådet
Torget
Bergveckan
Företag
Föreningar
Leaderprojekt

Elin Wägners Lilla BjörkaInledning

Lilla Björka är ett av Sveriges ca 60 personmuseer. Huset ser till stora delar ut som på den tid Elin Wägner bodde där. Under sommaren visas olika utställningar med inriktning konst och konsthantverk. Alla med viss koppling till Elin Wägners stora hjärtefrågor - fred, miljö och jämställdhet.
Lilla Björka är också öppet under vår och höst  för förbokade grupper.
Vi kan under vår och höst också i begränsad utsträckning erbjuda boende med självhushåll.

Historik

Efter det att Elin Wägner 1924 fått Samfundet de nios stora litterärar pris på 10.000 kronor fick hon möjlighet att köpa en tomt i Bergs kyrkby och gav Carl Bergsten i uppdrag att rita "en smålandsstuga i en fårahage". Carl Bergsten var en mycket välkänd arkitekt och har bla ritat Liljevalcks konsthall och Hjorthagens kyrka i Stockholm, Göteborgs stadsteater, ett antal byggnader i Norrköping samt ett fåtal privatbostäder. Huset är byggt i två våningar  med faluröd panel och lunettfönster på var sin sida om raden av kvadratiskta fönster på andra våningen. Dörren är assymetriskt placerad. och på ena gaveln ligger en terass, en inbyggd veranda flankerad av kolonner i trä.
Färgsättningen inomhus är djärv och annorlunda. Taket i vardagsrummet är silverfärgat och väggarna gråblå. Arbetsrummet på andra våningen är tjärblomsfärgade.
 
Skrivarstugan som uppfördes i början av 1930-talet har Simon Gate som arkitekt. Den har en tydlig funktionalistisk form, försedd med rörspis, stora fönster, skyddad uteplats under det långt utskjutande taket.Även här är färgerna annorlunda. Röda fönsterfoder och jjusblålila  väggar med en rufflig struktur som uppåtts genom att blanda sågspån i färgen.
 
Elin Wägner

Elin Wägner föddes i Lund.Att hon så småningom kom att bosätta sig i Berg berodde på att hon kom att tillbringa mycket tid i Tolg under sin barndom och ungdom. Hennes mor dog tidigt och hon kom att vistas hos sin morfar, prosten Ekedal i Tolgs prästgård. Hennes morbror, Alfred Ekedal, blev också  senare prost i Bergs socken.
Elin Wägner arbetade som journalist i Stockholm under många år. Hon engagerade sig mycket i kampen om den kvinnliga rösträtten. Freds och miljöfrågorna blev hennes stora hjärtefrågor och boken "Väckarklocka" som hon skrev 1941  var långt före sin tid.
www.elinwagner.se

Sidan skapad av MG Webbproduktion

Läs mer om Elin Wägners hem Lilla Björka Läs senaste numret av Bergbladet Se programmet för årets Bergveckan Besök torget med forum och anslagstavla Lokaler för uthyrning